Nacionalni Svet Srbov v Sloveniji

Izvedite več o naši zgodovini, poslanstvu in ciljih naše organizacije, razni dokumenti in kontakti bodo dostopni na naši strani.

Zgodovina

NSSS je ustanovljen na ustanovni skupščini 1. oktobra leta 2016 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Za prvega predsednika NSSS je bil izbran Branislav Rajić, takratni poslanec v slovenskem parlamentu. Med uglednimi gosti na ustanovni skupščini so bili prisotni Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije in še pet poslancev Državnega zbora RS, Vladimir Božović, odposlanec takratnega predsednika vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, Dragan Matić, predsednik odbora za kulturo v slovenskem parlamentu, Igor Šoltes, poslanec v Evropskem parlamentu in še mnogi drugi.

Poslanstvo in cilji

NSSS je organizacija srbske nacionalne skupnosti v Republiki Sloveniji, katere strateški cilj je borba za ohranitev in razvoj srbske nacionalne in kulturne identitete na tem območju. NSSS je odprta organizacija, ki je pripravljena na sodelovanje z vsemi posamezniki, društvi in združenji Srbov v Sloveniji, ki med svojimi cilji dajejo prednost ohranjanju srbske kulture, jezika in pisave. NSSS si bo prizadeval, da bo s svojim delom olajšal njihovo delovanje in povezoval vse pozitivne energije usmerjene k uresničitvi strateških ciljev, med katerimi je posebnega pomena institucionalno priznanje urejenega statusa za Srbe v Sloveniji.

Dokumenti

Trenutni dokumenti, ki so dostopni na sledečih povezavah: