Nacionalni Svet Srbov v Sloveniji

Izvedite več o naši zgodovini, poslanstvu in ciljih naše organizacije, razni dokumenti in kontakti bodo dostopni na naši strani.

Zgodovina

NSSS je osnovan na ustanovni skupščini 1. oktobra leta 2016 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Za prvega predsednika NSSS je bil izbran Branislav Rajić, poslanec v slovenskem parlamentu ter za podpredsednico je bila izbrana dr. Biljana Žikić. Med uglednimi gosti na ustanovni skupščini so bili prisotni Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, Vladimir Božović, odposlanec takratnega predsednika vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, Dragan Matić, poslanec in predsednik odbora za kulturo v slovenskem parlamentu, Igor Šoltes, poslanec v Evropskem parlamentu in mnogi drugi.

Poslanstvo in cilji

NSSS je organizacija srbske nacionalne skupnosti v Republiki Sloveniji, katere strateški cilj je borba za ohranitev in razvoj srbske nacionalne in kulturne identitete na tem območju. NSSS je odprta organizacija, ki je pripravljena na sodelovanje z vsemi posamezniki, društvi in združenji Srbov v Sloveniji, ki med svojimi cilji dajejo prednost ohranjanju srbske kulture, jezika in pisave. NSSS si bo prizadeval, da bo s svojim delom olajšal njihovo delovanje in povezal vse pozitivne energije usmerjene k uresničitvi strateških ciljev, med katerimi je posebnega pomena institucionalno priznanje urejenega statusa za Srbe v Sloveniji.

Dokumenti

Trenutni dokumenti, ki so dostopni na sledečih povezavah: